Hvordan unngå lønnsspiralen?

Den generelle lønnsveksten i Norge steg i 2011-2013 med fire prosent, og i oljebransjen langt mer. Vi opplevde at lønnsfesten tok av og bedrifter så seg nødt til å ansette fagfolk med liten kompetanse, eller ansatte som de hentet fra andre selskaper til en betydelig signing bonus. Etter 2015 fulgte fire magre år der oljeprisen på et punkt var under 30 dollar fatet, og mange måtte gå til permitteringer og oppsigelser.

Nå synes de gode tidene å være tilbake igjen, selv om en del leverandører fremdeles sliter med langsiktige kontrakter som ble inngått da konkurransen var som sterkest. Har vi da lært noe fra tidligere, eller er kravet til disiplin og kostnadskontroll i ferd med å bli glemt? Dessverre tyder opplysninger på at lønnsspiralen er i full gang igjen, og at selskapene overbyr hverandre for kompetente fagfolk. Dette er kanskje ikke til å unngå, spesielt etter at krisen de senere år har gjort at mange dyktige fagfolk har forlatt olje- og gassbransjen. Derfor er det viktig at det enkelte selskap ikke bare velger den minst kreative løsningen, å jekke opp lønningene, men heller er flinke til å fortelle om sine oppgaver og sitt arbeidsmiljø.

En utmerket anledning til å få videreformidlet dette er på Norges ledende oljemesse Offshore Technology Days på Sotra Arena utenfor Bergen 14-15. oktober 2020. OTD er en viktig plass for selskapene å markedsføre seg selv, sine produkter og tjenester, men det er også en arena hvor selskaper kan vise seg frem for nye potensielle arbeidstakere. Med mange tusener av besøkende kan det være lurt for deg som utstiller å ha to tanker i hodet samtidig. Kanskje du vil møte din fremtidige kollega på OTD 2020.

– Odd Eide Knudsen, daglig leder i OTD

×

Hold deg oppdatert

Ta del i forretningsmulighetene

OTD Energy - energi, teknologi og bærekraft