8 tips som sikre deg suksess på messer

Her finner du våre 8 beste tips for hvordan du lykkes som utstiller på messer.

 

1. Førsteinntrykk betyr alt

Vi har bare én mulighet for å gi et godt førsteinntrykk. Studier viser at det er en sterk sammenheng mellom menneskers førsteinntrykk og hvordan en relasjon utvikler seg. Det samme gjelder for deg som utstiller. På noen øyeblikk har potensielle kunder etablert en oppfatning om hvorvidt de liker din merkevare eller ikke.

Som messeutstiller betyr dette at du må tenke nøye gjennom og planlegge for hvordan du og din stand skal fremstå, slik at de du møter får et førsteinntrykk som skaper nysgjerrighet og interesse.

 

2. Invester i en unik stand som skiller seg ut

Hvis du vil gjøre et godt førsteinntrykk må du først ha en stand som skaper en positiv oppmerksomhet, genererer interesse og trigger nysgjerrigheten. Vi mennesker liker ting som er stilfullt, kreativt og som skiller seg ut fra mengden. Invester i hvordan din stand skal se ut. Hvis ikke dere har denne kompetansen selv, finnes det mange ulike design- og kommunikasjonsselskaper som kan bistå dere med dette.

Her er noen ekstra tips her som vi kan gi for å skille deg ut:

 • Få profesjonell hjelp til å designe din stand
 • Se oppover. Bruk høyden og eventuelt taket ovenfor standen for å skape oppmerksomhet.
 • Bruk en større stand. Som utstiller gjelder ordtaket «bigger is better» , hvor en stor stand er alltid har enklere for å bli sett i forhold til en mindre stand.

 

3. Gi standpersonell opplæring

De som skal jobbe som standpersonell må vite hva de skal si og gjøre. Etter at din stand har fanget oppmerksomhet, er det standpersonellet som etablerer relasjoner, leads og ny kundekontakt. Tenk gjennom hvordan dere kan presentere selskapets produkt eller tjeneste på cirka 1 minutt, og på en måte som gjør at den som lytter vil vite og lære mer.

 

4. Monkeys see, monkeys do

Vi har alle en tendens til å følge flokken. Man ser ofte på andre for å finne ut hvor man selv bør gå på en messe, spesielt hvis vi er litt usikre. På engelsk kalles det for «Social proof» fordi vi antar at andre sitter på en fasit eller i det minste har mer rett enn oss selv. En stand med mange besøk vil tiltrekke seg enda fler, og man stoler på at de andre som er der vet hvorfor.

Hva kan du gjøre for å få flere til din stand?

 • Avtal møter på forhånd. Inviter dine eksisterende kunder og forretningsforbindelser til standen.
 • Tilby mat og drikke. Alle liker å få noe å spise. Dette kan også gjøres som en form for underholdning gjennom f.eks. å samarbeide med egen kokk.
 • Underholdning. Dette kan gjøres på mange ulike måter, men vi ser at stand som har f.eks live-musikk, DJ, konkurranser etc. ofte tiltrekker seg mange besøkende.
 • Opplevelse. Vær kreativ og la besøkende få en spennende opplevelse og bruk f.eks VR og andre interaktive teknologier som er både morsomme og lærerike.
 • Markedsfør deg utover standen. Bli f.eks messesponsor eller gi vekk promoteringsmateriell slik at dere er synlig på hele messeområdet.

 

5. Bruk sosiale medier og vær synlig

Dette punkt kan ikke gjentas for ofte. Bruk deres egne kanaler som Facebook, Instagram, LinkedIn, hjemmeside etc. til å fortelle om at dere er på messen.

Her er noen forslag på ting som kan publiseres:

 • Hvorfor stiller dere ut på messen?
 • Hvor på messen kan man møte dere?
 • Bilder/video fra «behind-the-scenes” når dere bygger standen.
 • Informer om hvilke produkter og tjenester dere vil vise på messen.
 • Hvis du deltar på konferansen kan dere gjengi deres tanker om ting som blir sagt.
 • Vise frem giveaways og promoteringsmateriell.
 • Promotere eventuelle konkurranser eller underholdning.

 

6. Bygg nettverk

En viktig grunn til hvorfor mange deltar på messer er for å utvide nettverket sitt. De fleste messer har ulike organiserte møteplasser for nettverksbygging, bruk disse. Hvis det er kveldsarrangementer når messedagen er ferdig, delta. Hvis du har ekstra tid, besøk de andre utstillerne.

Bruk alle anledningene til å utvide nettverket ditt og etablere nye relasjoner. Du vet aldri når person du hilser på kan være din neste kunde, leverandør eller forretningsforbindelse.

 

7. Følg opp nye kontakter

Alle nye kontakter du møter må følges opp så raskt som mulig. Ring eller send dem en e-post ved første anledning, for å takke og følge opp samtalen. En messe kan åpne mange nye dører, men må raskt følge opp kontakter og leads for at disse skal bli til kontrakter og avtaler.

 

8. Ha en målsetting med hva du vil oppnå på messen

Dette punktet er ganske selvforklarende, men likevel er det mange som glemmer seg. Det er viktig å tenke igjennom hva man vil oppnå med messedeltakelse og hvilke mål man har. En messe er en fantastisk plass for å møte nye og gamle kunder, konkurrenter og bli oppdatert på hva som rører seg i din bransje. Det koster å stille ut på de mest populære messene, men med en tydelig målsetting er dette en investering som alltid gir en god avkastning.

 

OTD Energy arrangeres i Stavanger 20.-21.oktober 2021, hvor tema er «Forretningsmuligheter i energi, teknologi og bærekraft». Siden 1999 har OTD Energy, bygget seg opp som Norges viktigste møteplass for profesjonelle aktører i offshore- og energibransjen.

Vil du også være med på Skandinavias største messe for olje-, gass- og energinæringen i 2021? Les mer om OTD Energy 21 her!

×

Hold deg oppdatert

Ta del i forretningsmulighetene

OTD Energy - energi, teknologi og bærekraft